Vlierdense toneelvereniging ’t Vat speelt gedurfd stuk over psychiatrische patiënten

10 maart 2024

VLIERDEN – De voorstelling Nog steeds normaal, zaterdag gezien bij ’t Vat in Vlierden, speelt zich af in een huis waar ex-psychiatrische patiënten worden klaargestoomd voor hun terugkeer naar de ‘normale maatschappij’. ’t Vat maakt de belofte waar van een hilarisch en gedurfd stuk met sterk aangezette typetjes.

Van begin tot einde worden de toeschouwers ondergedompeld in de capriolen van de bewoners van het huis en hun bezoekers. Zo is er Lisette, een lesbische kunstenares met een eetstoornis, die een relatie begint met haar psychiater. Deze heeft sm-trekjes en maakt haar opwachting op een stokpaard. Hilarisch is de scène waarop de twee er samen op het stokpaard vandoor gaan.

Lisettes opmerking dat alleen mannen het huis mogen verlaten, brengt medepatiënt Isar op een idee. Hij is ‘normaal’ verklaard, maar laat uit angst voor de buitenwereld zijn ‘binnenmens’ Lies de overhand nemen. Ruud van den Eijnden laat zich helemaal gaan in zijn vrouwelijke rol.

Judith van Hoof oogst bewondering en hilariteit als de overbeweeglijke, autistische patiënte Britt. Haar vele onhandige tics komen komisch over zonder dat het ongemakkelijk wordt. Zelf zegt ze daarover: ,,Eerst durfde ik niet zo goed. Pas bij de generale kon ik het loslaten en er helemaal voor gaan. Dat komt ook door het team. Dit is zo’n leuke groep, de mensen in de zaal merken dat.”

Anita van den Heuvel is het met haar eens. ,,Als groep trek je elkaar op. Met de première krijg je zoveel adrenaline vanuit de zaal.” Zij oogst lachsalvo’s en een spontaan applaus als de depressieve Femmie met een bloemenfobie. In het oorspronkelijke script heeft dit personage zelfmoordneigingen, maar regisseur Sandra Janssen vond dat niet passend en schreef een luchtigere versie.

Als toeschouwer kun je jezelf afvragen of Toos (Anselma Fransen) werkelijk een verzorgster is of een als zodanig vermomde patiënte. ,,Ik doe maar wat, ik kom eigenlijk uit de kraamzorg.”

De buren van weerskanten, Ans en haar ex-man Daan, lopen te pas en te onpas binnen met hun zielen onder de armen over het wederzijds gemis. Uit verdriet over de scheiding gaat Ans zich te buiten aan het bakken van broodjes, taart en koek. Daan heeft wel trek in haar kokosmakronen. ,,Jij wil alles: geluk én kokosmakronen. Dat gaat niet samen. Het is of geluk of kokosmakronen.”

Wat opvalt zijn de vele jeugdige toeschouwers. De 14-jarige Bram Bankers zegt dat hij geniet van de voorstelling. Zijn gezelschap bestaat uit leden van jeugdtoneelgroep ’t Vatje. Die was op sterven na dood, maar is na corona uitgegroeid tot zo’n zeventien leden. Onlangs zijn de repetities gestart.

’t Vat speelt komende zaterdagavond en zondagmiddag de voorstelling nog in ’t Huis in Vlierden.

 

– Ine van Hal Eindhovens Dagblad

 

Foto's